Tűzőgép - Fűzőgép

A tűzőgép vagy fűzőgép

A tűzőgép

A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely tűzőgépkapocs segítségével képes rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni lapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint textil, műanyag fólia, karton. A tűzőgép legismertebb típusa irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják. Az irodai tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek rendszerint tűző és fűző funkcióval is rendelkeznek. Fűzéskor a tűzőkapocs lábai kifelé hajlanak. Ennek előnye, hogy jól összefogja a lapokat, szükség esetén könnyen eltávolítható, akár kapocskiszedő nélkül is. Az összefűzött lapokat a fűzőkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így egyszerűen kihúzhatjuk a tűzőgépkapcsot. Tűzéskos a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé görbülnek. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött lapokat. Kiszedéséhez azonban már tűzőkapocs kiszedő szükséges.

A tűzőgépeket többnyire fém, gumi, műanyag vagy fa alapanyagok felhasználásával állítják elő. A szerkezet minden esetben acélból készül, így növelve a fűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások többnyire dizájn célokat szolgálnak. Néhány tűzőgépnél a műanyag helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik, kézkímélő és stabilabb a tűzés is. A talprészt gyakran kemény gumiból készítik, hogy a tűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket. Az ipari célra alkalmas nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire fémből készülnek, mellőzve a formatervezést. A napjainkban készülő fűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van. Az újabban piacra dobott fűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos gyakran a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, katicabogár, cipő, panda medve vagy pacman alakú fűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

eagle-asztali-kezi-irodai-tuzogep-ar-arak-24-6-tuzogepek-fuzogep-fuzogepek-4001BD
Asztali Irodai Tűzőgép fűzőgép

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos fűzőgépekkel összetűzött papírlapoké. A hagyományosan tűzött kapcsokhoz képest a laposan tűzött kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy iratrendezőben. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha csupán néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 egységet szeretnénk lefűzni egy iratrendezőben.

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai tűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os tűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű fűzőkapocsra és nagyteljesítményű tűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű fűzőgépek nagy mennyiségű lap összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Gyártanak hátulról tölthető és elöltöltős változatot is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű tűzőgépet gyakran karos fűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt az 50 – 100 lapot egyszerre összefűző típus, de gyártanak ennél nagyobb teljesítményű, akár 150-220 lapot egyszerre összetűző típust is.

A karos tűzőgépek jellemző fűzőkapocs méretei a 23/ szériából kerülnek ki. A / jel előtt levő szám (23,24 vagy 26) egy viszonyszám és az adott hosszban levő tűzőkapcsok számát mutatja meg, míg a második szám, amit a / jel után látható a fűzőkapocs láb hosszát mutatja milliméterben. Ebből következik, hogy egy 23-as jelölésű fűzőkapocs vastagabb és ezáltal jóval erősebb mint egy 26-os jelölésű. Egy 26/6 -os fűzőkapocs vékonyabb és ezáltal gyengébb mint egy 24/6 -os típusú fűzőkapocs. A fűzőkapocs lábhossza alapvetően meghatározza az egyszerre összefűzhető papírlapok számát. Nyilvánvaló, hogy egy 6 milliméter hosszú fűzőkapocs alkalmatlan 90 lap összetűzésére de még 40 papírlapot sem tudunk vele összetűzni, mivel egyszerűen nem éri át a papír lapok vastagságát. Az összetűzhető papír lapok száma mindig az általánosan elterjedt és az irodában a leggyakrabban használt 80 gr/nm lapok esetén értendő.

 

Be Sociable, Share!

Vélemény, hozzászólás?